

THREE DAYS NATIONAL STAKEHOLDERS' AND ADVOCACY CAPACITY BUILDING WORKSHOP ON THE SMALL-SCALE FISHERIES GUIDELINES

Holding 9th to 11th May 2022 at the Aderemi Makanjuola Hall, Lagos State University, Ojo

Day 1: 09-05-22 (Welcome and Introduction)

Time	Event
9:00-10:00	Arrival and sitting of Participants, Guests and University Management Team-
	Dr. Anjorin Abdulazeez
10:00-10:05	National anthem & LASU Anthem- CIPPR (5 minutes)
10:05-10:15	Introduction of Dignitaries- CIPPR (10 minutes)
10:15-10:25	The collaboration and partnership towards implementing the SSF Guidelines
	(Video on the SSF Guidelines)- Prof. Shehu L. Akintola
	(10 minutes)
10:25-10.40	The Vice-Chancellor's Welcome Address- Prof. Ibiyemi Olatunji-Bello, PhD.,
	mni, Vice-Chancellor, Lagos State University (Chief Host) (15 minutes)
10:40-11.00	Photo Sessions with the Vice-Chancellor
	Order: Management Team and Host + HOD Fisheries, Dignitaries, and
	Workshop Participants
11:00-11:15	First presentation: Supporting the implementation of the SSF Guidelines: - Ms
	Lena Westlund, International Fisheries Analyst, Food and Agriculture
	Organisation (15 minutes)
11:15-11:25	Beyond Awareness on the SSF Guidelines: Partnership Towards Ensuring that
	Small-scale fisheries Deliver on the Sustainable Development Goals- Her
	Excellency Princess Adejoke Orelope-Adefulire Senior Special Assistant to the
	President on SDGs (10 minutes)
11:25-11:30	Overview of Workshop Objectives, Expected Outputs and Modus
	Operandi- Prof. Shehu L. Akintola (15 minutes)
11:30-11:50	Contextualising the SSF Guidelines as a Global Issue-
	Prof. Emeritus Svein Jentoft , UiT the Arctic University of Norway, Tromsø
	(20 minutes)
11:50-12:05	Overview on SDGs Implementation in Nigeria and sustainable Fisheries
	pathways- Dr. Zakariya Mohammed , Focal Person- Fish Project, The Office of
	the Senior Special Assistant to The President on Sustainable Development
	Goals (OSSAP-SDGs) (15 minutes)
12:05-12:15	The SSF Guidelines and small-scale fisheries in Nigeria- A Discussion/Q&A-

	Prof. Shehu L. Akintola (10 minutes)
12:15-12:25	Tea Break (10 minutes)
12:25-12:35	Presentation of the Background Paper- Prof. Shehu L. Akintola (10 minutes)
12:35-12:50	Small-scale fisheries are an important part of the food system in Nigeria- Dr. Kendra Byrd, Senior Research Fellow - Nutrition and Food Systems University of Greenwich Natural Resources Institute (15 minutes)
12:50-13:00	Strengthening institutional capacity for fisheries development outcome- Dr. Ahmed Khan , Chief Fisheries Officer (Coordinator, Blue Economy Flagship) African Development Bank Group (10 minutes)
13:00-13:10	Q&A / Discussion- Prof. Shehu L. Akintola (10 minutes)
13:10-14:10	Lunch (1 hour)
14:10-14:25	Protection of the Human Rights of fishers in Nigeria- Mr. Lucas Koyejo, Coordinator, National Human Right Commission Lagos Office (15 minutes)
14:25-14:40	Human Rights versus Neo-liberalism: Law as tool for balancing Land Tenure Right interests in small - scale fisheries- Professor Olatoye Kareem, Faculty of Law, Lagos State University (15 minutes)

Day 2: 10-05-22 (Working Group Sessions)

Time	Event
10:00-10:15	Supporting the implementation of the SSF Guidelines: International
	Collective in Support of Fishworkers (ICSF)- Mr. Sebastian Mathew, Executive Director (ICSF) (15 minutes)
10:15-10:30	Harnessing inland fisheries potentials
	Dr. Sunil Siriwardena, WorldFish Nigeria. (15 minutes)
10:30-11:00	Implementing the SSF Guidelines in Nigeria Mr. Salihu Abdullahi Bwala,
	Assistant Director, Federal Department of Fisheries and Aquaculture,
	Abuja(30 minutes)
11:00-11:15	Questions and Discussions on Plenary Session (Presentations by WorldFish &
	FDFA)- Mr. Olusola Adeoye (15 minutes)
11:15:11:30	Introduction to the Working Groups- Dr. Saba Abdulwakil (15 minutes)
11:30-11:45	Tea Break (15 minutes)
11:45-13:00	Working Groups Meeting (1 hour 15 minutes)
13:00-14:00	Lunch (1 hour)
14:00-14:15	Advocacy: the how for youth/fisher organisations/women group/media-
	Prof. Lai Oso, School of Mass Communication, LASU (15 minutes)
14:15-15:15	Working Groups reporting back- Working Group rapporteurs (1 hour)
15:15-15:30	The SSF Implementation in Tanzania: National Task Team (NTT)-
	Lilian Ibengwe (15 minutes)
15:30-15:45	The SSF Implementation in Sri Lanka: Sri Lanka Forum for Small-scale
	Fisheries (SLFSSF)- Prof. Oscar Amarasinghe, President, Sri Lanka Forum for
	Small Scale Fisheries (SLFSSF) and Chancellor, Ocean University of Sri Lanka
	(15 minutes)
15:45-16:00	Establishment of National SSF Guidelines Alliance Network (Steering
	Committee)- Prof. Stella Williams, Vice-President, Mundus Maris ASBL. (15
	<mark>minutes)</mark>

16:00-16:20	Summing up of Workshop Results and Recommendations-
	Prof. Shehu L. Akintola <mark>(20 minutes)</mark>

Day 3: 11-05-2022 (Capacity Development and Advocacy)

Time	Event
10:00-10:15	Advocacy as a challenge to small-scale fisheries governance in Nigeria- Dr. Kafayat Fakoya (15 minutes)
10:15-10:30	Advocating for implementation of the SSF Guidelines- The Africa Experience-Mr. Aliou Sowe, Africa Advisory- Global Strategic Framework (15 minutes)
10:30-10:45	Roles of regional bodies in promoting small-scale fisheries governance and sustainable small-scale fisheries management- The African Confederation of Professional Organizations of Artisanal Fisheries (CAOPA) (15 minutes)
10:45-11:00	Tea Break (15 minutes)
11:00-11:15	Experience from advocating for sustainable small-scale fisheries- Dr. Philippa Cohen, Consultant to WorldFish and Adjunct Research Fellow at James Cook University, Australia (15 minutes)
11:15-11:30	Lessons and Actions- Prof. Shehu L. Akintola (15 minutes)
11:30-11:45	Summary of capacity development and advocacy needs- Prof. Shehu L. Akintola (15 minutes)
11:45-12:00	Closing